"Salut mental i intervencions psicosocials en contextos humanitaris i de violència política: el rol del psicòleg/a en respostes a crisis humanitàries i de vulneració dels drets humans”

Conferenciant: Sra. Lourdes Carrasco. Psicòloga i professora associada de la Universitat de les Illes Balears.

Màster en Drets Humans i Gestió de Conflictes a l'Institut Universitari Públic d’Estudis Avançats de Pisa (Itàlia) i Postgrau en Salut Mental en situacions de violència política i catàstrofes de la Universitat Complutense de Madrid.

Dia i hora: Dimecres 15 de març, 12.30 h.

Lloc: Saló d'actes de l'edifici Guillem Cifre de Colonya

 

En la conferència es descriuran en primer lloc les principals conseqüències psicosocials per a la població general, i sobre els menors en particular, de situacions de catàstrofes, conflictes armats i contextos de violència política. S'analitzaran seguidament els estàndards actuals de qualitat en els diversos nivells d'intervenció psicosocial en aquestes situacions de conflicte, i finalment es perfilaran els reptes, oportunitats i criteris per a les futures intervencions psicològiques en aquests camps d'actuació.

Formació i experiència professional

Lourdes Carrasco Colom és Psicòloga Social llicenciada per la Universitat de Barcelona. Especialitzada en ajuda humanitària, drets humans i gestió de conflictes a través d'un Màster internacional a Itàlia (Scuola Universitària Superior Sant-Anna – Pisa, Institut Universitari públic d'estudis avançats), seguit d'una especialització en protecció de menors afectats per conflictes armats (programa internacional de les Nacions Unides de formació civil per a operacions de manteniment de la pau) i finalment d'un postgrau en salut mental en contextos de violència política i catàstrofes (Grup d'Acció Comunitària, un centre de salut mental i drets humans avalat per l'Associació Espanyola de Neuropsiquiatria i per la Universitat Complutense de Madrid).

Té l’experiència professional derivada de 15 anys damunt el terreny, començant com a tècnica, seguint com a coordinadora i finalment en condició d’assessora internacional en respostes a crisis humanitàries a Àfrica, Amèrica Llatina, Europa i Orient Mitjà, particularment a l'àrea de protecció de menors i acompanyament psicosocial. Ha participat així en el disseny, coordinació i implementació de programes per a menors i joves no acompanyats, nens/es soldat, menors i joves víctimes d'abusos sexuals, explotació, trànsit, tràfic de persones, etc. Ha desenvolupat aquesta tasca en organitzacions com Creu Roja, Save the Children, International Rescue Committee, Terre des Hommes, Consell Noruec de Refugiats i Metges del Món, entre d'altres.

A través d’aquestes organitzacions ha intervingut en els següents conflictes mundials:

  • Crisis migratòries i camps de refugiats: crisi migratòria de Veneçuela a Colòmbia; crisi migratòria del Mediterrani a Itàlia, Grècia, Macedònia, Albània i Bulgària; camps de refugiats somalis a Kenya; camps de refugiats sirians i palestins al Líban i també països de acollida a l'est europeu després de la crisi d'Ucraïna.
  • Conflictes armats: Colòmbia, Mali, República Democràtica del Congo, Sudan del Sud i Ucraïna.
  • Epidèmies i catàstrofes: epidèmia de còlera a Haití/República Dominicana; epidèmia d'Ebola a Sierra Leone.

Ocupa actualment càrrecs d'assessoria en diversos organismes internacionals com a especialista en protecció de menors, salut mental i acompanyament psicosocial. Des del curs 2021-2022 fins a la data és també professora associada de l'àrea de psicologia social a la Universitat de les Illes Balears.

Data de l'esdeveniment: 15/03/2023

Data de publicació: Thu Mar 09 07:54:00 CET 2023